Klauzula informacyjna

Szanowni Państwo,

w dniu 25 maja 2018 r. zmieniły się przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. Od tego dnia zastosowanie mają przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), potocznie zwanego RODO. W związku z powyższym, uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo Państwa danych osobowych, wdrożyła odpowiednie polityki ochrony danych osobowych (zgodnie z art. 24 ust. 1 i 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). Realizując obowiązek informacyjny wynikający z art. 13 RODO, przekazujemy niezbędne informacje dotyczące przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych.

Administratorem Państwa danych osobowych jest MARCOS BIS Sp. z o.o. zarejestrowana w KRS pod numerem 0000835311 o numerach identyfikacyjnych NIP: 6340255127 oraz REGON: 270800760 z siedzibą w Katowicach przy ul. Powstańców 19, 40-039 Katowice.

Państwa dane osobowe są przez nas przetwarzane najczęściej w momencie kiedy:

  • prosicie nas Państwo o przedstawienie zakresu oferowanych usług,
  • przystępujemy do realizacji umowy.

Zakres danych osobowych, który od Państwa przetwarzamy może obejmować następującą strukturę:  imię i nazwisko, nazwę prowadzonej działalności, adres siedziby i dane kontaktowe (adres e-mail, telefon), dane rejestrowe działalności takie jak nip, regon, numer rachunku bankowego, dane organizacyjne w postaci pełnionej funkcji, stanowiska.

Państwa dane osobowe możemy przetwarzać w oparciu o następujące podstawy prawne (w zależności od charakteru i etapu współpracy):

  • na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. tj.: osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów (np. w celach handlowo-marketingowych w związku z art. 10 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz art. 172 ustawy Prawo telekomunikacyjne);
  • na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. tj.: przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (np. w zakresie realizacji postanowień umowy wiążącej Strony);
  • na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. tj.: przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze (np. ze względu na obowiązki podatkowe);
  • na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r.  oraz motyw 47 (cele wynikające z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora np. ustalenia, dochodzenia i egzekucji roszczeń, udzielanie odpowiedzi na pytania, wnioski, skargi Klienta, marketing bezpośredni).

Państwa dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom danych w celu prawidłowej realizacji umowy, ze względu na obowiązki prawne ciążące na Administratorze, podmiotom współpracującym z Administratorem przy obsłudze spraw księgowych, podatkowych, prawnych, partnerom biznesowym w celach handlowo-marketingowych zgodnie z wyrażoną przez Państwa zgodą lub w oparciu o prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora.

Przechowujemy Państwa dane osobowe do osiągnięcia celu, dla którego zostały zebrane, przez czas, w którym przepisy nakazują Administratorowi przechowywać dane, przez czas konieczny do ustalenia, obrony i dochodzenia roszczeń oraz ze względu na każdy prawnie uzasadniony interes Administratora.

Przysługuje Państwu prawo żądania:

  • dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, przenoszenia swoich danych,
  • jeżeli Państwa dane osobowe byłyby przetwarzane na podstawie udzielonej zgody, przysługuje Państwu prawo do jej cofnięcia w każdym czasie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Mogą Państwo realizować swoje prawa, składając wniosek za pośrednictwem następującego kanału komunikacyjnego:

  • Wysyłając e-mail na adres: biuro@mbis.pl
  • Wysyłając pismo na adres korespondencyjny: ul. Powstańców 19, 40-039 Katowice.

Przysługuje Państwu również prawo do złożenia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli uznacie Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy prawa.

Państwa dane osobowe nie będą przez nas przetwarzane w sposób, który skutkowałby zautomatyzowanym podejmowaniem decyzji, w tym profilowaniem. Oznacza to, że nie wykorzystujemy systemów informatycznych, które gromadziłyby informacje na temat naszych Klientów i jednocześnie samodzielnie, automatycznie, podejmowałyby decyzje, które mogłyby wywołać wobec naszego Klienta skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na Państwa wpływać.

Państwa dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich ani organizacji międzynarodowych.

W przypadku dodatkowych pytań, zapraszamy do kontaktu pod wskazanym adresem mailowym. Odpowiednie polityki ochrony danych wdrożone przez nas, będziemy poddawać regularnym i systematycznym przeglądom, jednocześnie dochowując należytej staranności w zakresie przetwarzania Państwa danych osobowych.